Is het droog, dan snakken bomen en planten naar water. Maar hoe zit dat met een groen dak? ‘Water geven is alleen verstandig in het eerste jaar na de aanleg van een sedumdak.'
Door de aanhoudende hitte en droogte snakken bomen en planten naar water. Maar hoe zit dat met een groen dak? Volgens Rosanne Nieuwesteeg van Rooftop Revolution zijn groene daken goed bestand tegen lange hete zomers. ‘Alleen in het eerste jaar na de aanleg van een dak met sedum is het verstandig om extra water te geven.’
Groene daken kunnen goed tegen aanhoudende droogte, vertelt Rosanne. ‘Bij lange hete zomers kun je een sedumdak het eerste jaar na aanleg wat extra water geven, maar zet het dak niet onder water. Sproei liever wat vaker met kortere sproeitijden. Dat zorgt ervoor dat het groen het water beter opneemt. Probeer uiteraard zo veel mogelijk regenwater te gebruiken.’ Als het dak volledig volgroeid is, is extra water geven niet per se nodig. Het sedum kan misschien wat geler, roder of bruiner worden, maar zodra het weer natter wordt zal het weer groeien en bloeien.
Een dak met grassen, bloemen en kruiden is aantrekkelijk voor bijen, vlinders en andere insecten. Deze begroeiing heeft wel meer water nodig dan een sedumdak. Zet de sproeier in droge periodes daarom een paar avonden per week aan.
Lees verder op www.duurzamestad.denhaag.nl.
De gemeente Den Haag zet samen met woningbouwcorporatie Haag Wonen concrete stappen om duurzaamheid voor iedereen bereikbaar te maken, legt wethouder Kapteijns uit.
Bedrijfspanden hebben vaak grote platte daken. Op de meeste liggen nog geen zonnepanelen en groen. Toch is daar serieus geld mee te verdienen, zegt projectleider Onno Bakkers van de gemeente.
In het Dakpaviljoen bij het Museon-Omnivesum vindt op zaterdagochtend 21 oktober de Dakmarkt van Uit je Dak plaats. Laat je informeren over zonnepanelen en groene daken.